skip to Main Content
Songwriting Workshop Eline Bakker

Songwriting workshop Eline Bakker

Geschreven door Henriët Brouwer.

“Songwriting workshop Eline Bakker: “Jezus vraagt je: ‘wie zeg jij dat ik ben?’. Schrijf daarover!”

Eline Bakker, bekend van onder andere ‘Jezus Overwinnaar’ en ‘Door en door goed’, heeft vorig jaar een album uitgebracht. Vanuit Loft Worship hebben we haar destijds een financiële gift gegeven, omdat we dit soort initiatieven graag supporten en Eline echt een zalving heeft om nummers te schrijven. Als dank mochten we een online songwriting workshop van haar volgen. Hoe vet! Met een aantal teammembers van Loft schrijven we al een paar jaar eigen nummers. We waren dus heel benieuwd naar haar verhaal en tips!

Dus op een woensdagavond in mei zaten Stefan, Sanne, Naomi en Henriët klaar voor de zoom meeting met Eline. Ze vertelde eerst iets over haar eigen verhaal, hoe ze is begonnen met zingen en aanbidding leiden en hoe Jezus Overwinnaar tot stand is gekomen. Heel tof om te horen! Ook vertelde ze heel praktisch hoe zij nummers schrijft, daar waren wij natuurlijk heel benieuwd naar.

Voor Eline begint het met een vonk. Bijvoorbeeld een gedachte of een zin. Iets dat in haar hart leeft en wat ze wil overbrengen. Vaak komt er meteen een melodie bij. Vervolgens gaat ze deze vonk helemaal uitschrijven. Ze schrijft alles op wat ermee te maken heeft. Daarvan maakt ze zinnen voor het nummer. Ook leest ze zich verder in over het thema en luistert ze er preken over.

Vervolgens is het tijd om het nummer te maken. Eline: “Blijf bij de hoofdboodschap. Wat staat centraal in het nummer? Wijk daar niet vanaf. In de coupletten leg ik de hoofdboodschap uit. Soms kan dat in 1 couplet, soms heb ik meerdere coupletten nodig. Het refrein gaat over de hoofdboodschap. De bridge schrijf ik als conclusie of als herhaling van de hoofdboodschap op een nieuwe manier.”

Eline gaf een aantal goeie tips waar elke songwriter iets aan heeft:

  • Schrijf samen. Iedereen heeft z’n sterkte en minder sterkte punten; je hebt elkaar nodig!
  • zoek in YouTube naar een pad-Sound in jouw zanghoogte. Bijv ‘pad in G’. Ideaal om in de vibe te komen en melodieën te bedenken.
  • Gebruik rijm. Niet alleen de ‘sinterklaasrijm’, maar ook klankrijm (bijv ‘Jezus’ en ‘deze’) en binnenrijm (‘duisternis’ en ‘de duivel is’).
  • Ook kun je schrijven met dezelfde beginletters. Bijvoorbeeld ‘U bent de held’ en ‘U baant de weg’. Of ‘Elke vijand vlucht’.
  • Gebruik voor corporate worship songs niet te moeilijke timing en melodieën. Het moet makkelijk meezingbaar zijn.
  • En de beste tip: als je vastloopt; praat met God!
  • Tot slot gaf Eline de tip om bij het schrijven van songs bij je eigen openbaringen te blijven, jouw openbaringen over God. Dat zet iets vrij in de zaal, het is uit een puur en echt hart geschreven.

Bovendien is het belangrijk om je te realiseren dat iedereen een lied heeft. God heeft het in je gelegd! Begin dus met schrijven en laat dat lied naar buiten komen.

Kortom: we hadden een supertoffe avond waarin we veel tips hebben gekregen! En natuurlijk heel tof om deze van Eline te krijgen, een geweldige, gezalfde songwriter. Bedankt Eline! “

Facebook Reactie
X